Súťaže o najchutnejšiu klobásu sa zúčastnili nadšenci z rôznych martinských firiem, inštitúcií či tímy z okolitých obcí. Nechýbali ani zástupcovia delegácií z partnerských miest, s ktorými mesto Martin roky spolupracuje. Svoje tajné, z domu prinesené ingrediencie, primiešala do klobásovej zmesy partia z maďarskej Békéscsaby, českého Jičína, srbského Báčskeho Petrovca a holandského Hoogeveenu.
Na mieste pripravené výrobky hodnotila sedemčlenná porota. Do hlasovania v kategórii “Hlas ľudu” sa mohli zapojiť aj návštevníci, ktorí odovzdali svojim favoritom hlasy. Porota okrem testovania chuti hodnotila aj vzhľad, vôňu a samotný výrobný proces klobás. Neprekvapí, že na prvom mieste sa umiestnil tím z partnerského Maďarska, ktoré je preslávené výrobou klobás. Spolu s nimi na najvyššom stupni ocenila porota aj kolegov z Báčskeho Petrovca. Český Jičín obsadil krásne tretie miesto.
Okrem zážitku z výroby a koštovania klobás si návštevníci mohli pochutnať aj na iných zabíjačkových špecialitách, kapustnici, ale i na medovine, medovníčkoch či Turčianskych trdelníkoch. Súčasťou podujatia bol aj bohatý kultúrny program. Prvým ročníkom festivalu sprevádzala slovenská hudobná skupina Lojzo či harmonikári Majerčíkovci. Atmosféru okorenil aj fujarista a majster v plieskaní pastierskym bičom Martin Brxa.
Tradičnú zabíjačku prezentoval Ľubomír Kubla z Kysúc. Pre deti bolo pripravené maľovanie na tvár, škola tanca a animačný program z Deep Dance Centra v Martine. Prekvapením pre deti a dospelých bol elektrický ródeo býk. Na záver podujatia vystúpila ľudová hudba Javorové husle.
Autor: Michaela Černeková
Foto: Mesto Martin