piatok - 26. apríla, 2024
, Dolný Kubín má nového náčelníka mestskej polície
Foto/Zdroj: Mesto Dolný Kubín

Dolný Kubín má nového náčelníka mestskej polície

Od utorka 1. októbra je novým náčelníkom Mestskej polície v Dolnom Kubíne 51-ročný Dolnokubínčan Dušan Medzihradský, ktorý nahradil doterajšieho náčelníka Petra Uhrinu. Ide v poradí o tretieho náčelníka mestskej polície v novodobej histórii mesta.

Dušan Medzihradský pracuje pri polícií viac ako 27 rokov

„Som veľmi rád, že som dostal túto príležitosť. Keďže tu pracujem viac ako dvadsaťsedem rokov, viem, čo trápi mestskú políciu a poznám jej silné aj slabé stránky. Chcel by som to vďaka mestským poslancom a zamestnancom mesta zmeniť. Myslím si, že mestská polícia po niekoľkých rokoch potrebuje zmenu, iný pohľad a komunikáciu,“ povedal nový náčelník mestskej polície Dušan Medzihradský.

Za nesmierne dôležitú považuje spoluprácu s verejnosťou, s poslancami mestského zastupiteľstva, ako aj so štátnou a verejnou správou. „Občanom musíme vedieť objasniť‘ potrebu ich spolupráce, nesmú sa obávať kontaktovať mestskú políciu, ak sú svedkami protiprávneho konania osôb. Len spoločnými silami docielime zlepšenie komfortu a bezpečnostnej situácie v našom meste,“ konštatoval.

Nový náčelník chce v horizonte dvoch rokov prijať štyroch príslušníkov mestskej polície. „Prijatím uvedeného počtu príslušníkov by bol zabezpečený bezproblémový a nepretržitý 24-hodinový výkon služby mestskej polície. Taktiež by sa zvýšila intenzita peších hliadok, posilnili by sa služby cez víkendy, vo večerných a v nočných hodinách. Súčasne by sa naplnila podmienka na zavedenie pultu centrálnej ochrany,“ vysvetlil Medzihradský.

Mestská polícia využíva pri svojej práci aj kamerový systém, ktorý je nutné obnoviť a doplniť. „Mojím cieľom je vzhľadom na vek, zastaranosť technológie či poruchovosť kamerového systému ho zmodernizovať a prípadné ho rozšíriť,“ zdôvodnil Medzihradský.

Keďže sa v poslednej dobe v meste stále viac ľudí pohybuje pod vplyvom alkoholu, čo má nepriaznivý dopad na výchovu deti a mládeže, tak chce nový náčelník navrhnúť, aby začalo v dolnokubínskej metropole platiť Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze požívania alkoholu na verejnosti. „Mojou víziou je presvedčiť mestských poslancov, aby schválili toto VZN, keďže našou úlohou je ochraňovať verejný poriadok. Chceme, aby bol Dolný Kubín čistejší, aby sa v ňom obyvatelia a návštevníci mesta cítili spokojne,“ objasnil náčelník MsP.

Primátor mesta očakáva skvalitňovanie činnosti polície

Primátor Ján Prílepok očakáva, že mestská polícia pod vedením nového náčelníka bude pokračovať v ďalšom skvalitňovaní svojej činnosti v prospech občanov. „Aj touto cestou by som sa chcel poďakovať bývalému náčelníkovi pánovi Uhrinovi za jeho dlhoročnú prácu pre naše mesto. V jeho ďalšom pôsobení mu želám veľa pracovných a osobných úspechov. Novému šéfovi prajem veľa síl, odvahy a správnych rozhodnutí. Verím, že pod jeho vedením bude mestská polícia skvalitňovať svoj výkon tak, aby bola bezpečnosť občanov a ochrana majetku v našom meste vždy na prvom mieste,“ doplnil primátor mesta.

Do septembrového výberového konania na nového šéfa mestskej polície sa prihlásili štyria uchádzači, z ktorých sa nakoniec samotného osobného pohovoru zúčastnili traja. V tomto prípade boli dodržané štandardné pravidlá, ktoré platia zo zákona pri obsadzovaní pracovných miest vedúcich zamestnancov.

Dušan Medzihradský (51) pracuje ako príslušník Mestskej polícii v Dolnom Kubín viac ako 27 rokov, od roku 2000 aj ako pracovník prevencie kriminality a koordinátor detského dopravného ihriska. Vysokoškolské vzdelávanie dosiahol v odbore sociálna práca na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku. Občania sa s ním mohli stretávať aj na kultúrnych či spoločenských podujatiach konaných Mestským kultúrnym strediskom či mestom. Na začiatku kariéry pracoval v Oravských ferozliatinárskych závodoch v Istebnom, neskôr bol podnikateľom.

Zdroj: Mesto Dolný Kubín

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …