nedeľa - 5. mája, 2024
, Dolný Kubín oslávi 50. výročie partnerstva s mestom Pelhřimov
Foto: dolnykubin.sk

Dolný Kubín oslávi 50. výročie partnerstva s mestom Pelhřimov

Prvá júnová sobota bude v Dolnom Kubíne patriť oslavám 50. výročia družobného partnerstva s českým mestom Pelhřimov. V dolnooravskej metropole sa začnú oslavy od 14. hodiny na Hviezdoslavovom námestí a pred Základnou školou Janka Matúšku, kde bude pripravený kultúrny program, tvorivé dielne, zábavné a športové aktivity pre deti.

Súčasťou osláv bude aj osadenie symbolu priateľstva medzi partnerskými mestami v podobe malej oddychovej zóny na Pelhřimovskej ulici a výstava prác detí základných škôl obidvoch partnerských miest, ktorá potrvá od 28. mája do 7. júna v Mestskom kultúrnom stredisku.

„Spoločnými oslavami partnerstva našich miest chceme obyvateľom Dolného Kubína a Pelřimova umožniť získať nové informácie o mestách, utužovať dlhoročné priateľstvá a možno nadviazať nové. Chceme si tiež vymeniť skúsenosti v oblasti športu, sociálnej oblasti, cestovného ruchu a podobne,“ povedal primátor mesta Dolný Kubín Roman Matejov.

Na Hviezdoslavovom námestí sa v trojhodinovom programe predstavia žiaci a učitelia základných škôl a základných umeleckých škôl z Dolného Kubína. Taktiež sa môžu obyvatelia mesta a návštevníci osláv tešiť na Terezu Fantovú s tanečníkmi z tanečnej školy DanceArt z Pelhřimova či na Johanu Humešovú a Jaroslavu Novákovú zo Základnej umeleckej školy Pelhřimov. Kultúrny program vyvrcholí o 18.00 hodine spoločným koncertom speváckych zborov UNA CORDA z Dolného Kubína a zboru Záboj z Pelhřimova v Oravskej galérii. Keďže 1. júna je Deň detí, organizátori pri prípravách osláv nezabudli aj na najmenších. „Rozhodli sme sa zakomponovať do programu osláv tvorivé dielne, zábavné a športové aktivity, za ktoré deti dostanú sladké odmeny. Taktiež sa môžu tešiť na Snehulienku – veselú rozprávku v podaní Divadla na Doske Prešov, ktorá začne o 17.00 hodine na hlavnom pódiu,“ vysvetlila Jana Greššová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

Paralelne budú prebiehať aj priateľské športové zápasy medzi dolnokubínskymi a pelhřimovskými florbalistami na Zimnom štadióne. Následne odohrajú na Futbalovom štadióne MUDr. Ivana Chodáka priateľský futbalový zápas žiaci z Dolného Kubína a Pelhřimova.

„Týmito zápasmi chceme ukázať naše športové zručnosti, ako aj prehĺbiť spoluprácu klubov do budúcna,“ doplnil Miroslav Dráb, vedúci oddelenia športu a športových zariadení na Mestskom úrade.

Počas roka sú pripravené aj rôzne zľavy či bezplatné vstupy

Okrem kultúrnych a športových akcií si družobné mestá pripravili pre svojich občanov počas roka aj rôzne zľavy. „Ak sa naši občania zastavia v meste Pelhřimov alebo budú priamo v ňom tráviť dovolenku, tak im budú turistické ciele ako napríklad Galéria M, Múzeum strašidiel, Pelhřimovské peklo, MÚZYum Lipských, vyhliadková veža kostola sv. Bartolomeja, Múzeum rekordov a kuriozít a expozícia Zlaté české ručičky po predložení občianskeho preukazu prístupné bezplatne,“ objasnil Vladimír Adamec z kancelárie primátora mesta. Bezplatná bude pre obyvateľov nášho mesta aj trojhodinová návšteva plaveckého bazéna.

Organizátori osláv si v spolupráci s miestnymi reštauráciami pripravili Týždeň českej gastronómie, ktorý bude prebiehať od pondelka 28. mája do nedele 3. júna. „Aj touto sprievodnou akciou by sme chceli našim občanom priblížiť a ponúknuť tradičnú českú kuchyňu, aby tak mali možnosť zažiť chute a vône Čiech na Orave,“ dodal na záver Adamec.

V prípade nepriaznivého počasia sa program a súťaže uskutočnia v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska. Oslavy partnerstva Dolného Kubína a Pelhřimova sa budú následne konať v septembri na juhovýchode Čiech.

Zdroj: mesto Dolný Kubín

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *