sobota - 27. apríla, 2024
, Martinčania budú mať dôstojnejšie rozlúčkové miesto

Martinčania budú mať dôstojnejšie rozlúčkové miesto

Martin  – Od utorka 11. júna bude martinský Dom smútku uzavretý. Čaká ho rozsiahla rekonštrukcia, po ktorej sa z neho stane dôstojnejšie miesto na pohrebné obrady. Počas rekonštrukcie sa budú pohrebné obrady vykonávať v mestskom Dome smútku na Cintoríne na Kolónii Hviezde alebo v okolitých obciach.

Osvetlenie je nevyhovujúce, ozvučenie zastarané a chýbajú tu aj toalety – ktoré napokon chýbajú v celom areáli Národného cintorína. „Naozaj je to nedôstojné, aby 60-tisícové mesto malo dom smútku v takomto stave,” uviedol primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar.

Ukončenie rekonštrukcie a modernizácie je naplánované na október, tak aby novembrová pamiatka zosnulých prebehla už vo vynovených priestoroch. Práce budú hradené z rozpočtu mesta pričom predpokladaná výška nákladov je 200 tis. eur. Za túto sumu mesto plánuje rekonštrukciu a modernizáciu ozvučenia, kúrenia, klimatizácie, výmenu okien či farebnú úpravu fasády. Najväčšou a najciteľnejšou zmenou však bude prestavba, po ktorej sa do obradnej miestnosti nebude vstupovať od cesty, ale vstup bude z cintorína. V zrekonštruovanom objekte pribudnú aj verejné sociálne zariadenia, ktoré budú k dispozícii nielen počas obradov, ale aj návštevníkom cintorína.

Počas rekonštrukcie bude pre smútočné obrady k dispozícii mestský Dom smútku na Cintoríne v Martine Kolónia Hviezda a podľa možností po dohode aj domy smútky v okolitých obciach vo Vrútkach  či v Dražkovciach.

Autor: Katarína Mažáriová

Foto: mesto Martin

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *