utorok - 7. mája, 2024
, Do Žiliny zavíta Protidrogový vlak

Do Žiliny zavíta Protidrogový vlak

V pondelok 29. novembra 2018 sa v Žiline zastaví špeciálny „Protidrogový vlak.“ Ten je súčasťou projektu, ktorého cieľom je odradiť deti od užívania drog.

Multimediálny protidrogový vlak z Českej republiky navštívi počas jedného týždňa šesť miest v Žilinskom kraji a s jeho preventívnym programom sa zoznámi zhruba 500 žiakov zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Program je zameraný aj pre žiakov základných škôl. „Čím skôr začneme s prevenciou, tým je väčšia šanca, že bude úspešná. ŽSK sa doteraz zapájal do rôznych preventívnych aktivít, no nikdy ich nie je dosť. Najmä, ak na základe reálnych výsledkov z mesta Čadca vieme, že pri dobre nastavenom programe sa výsledok dostaví,“ povedala predsedníčka kraja, Erika Jurinová.

Protidrogový vlak sa podľa autora projektu Pavla Tumu z Nadačného fondu Nové Česko snaží odradiť deti od drog. „Vlak príde do mesta a ponúka 90-minútový program. Na jeho konci chceme učiteľom odovzdať nielen víziu, ktorú máme. Ale chceme, aby napísali s deťmi sloh. Sú to veľmi emotívne práce. Spúšťame pilotný program pre Žilinský a Trnavský kraj. Po Žiline, Martine, Liptovskom Hrádku, Liptovskom Mikuláši, Ružomberku a Tvrdošíne zamieri protidrogový vlak do Galanty, Sládkovičova a všetko vyvrcholí 15. novembra v Bratislave, kde bude asi 80 policajtov z celého Slovenska,“ dodal autor projektu.

Žiaci základných a stredných škôl, ale aj ich rodičia tak môžu vo vlaku na vlastné oči vidieť, čo droga dokáže urobiť s ľudským životom. Mesto Žilina prispelo na tento projekt sumou 5 tisíc eur. V doobedňajších hodinách vlak navštívia žiaci žilinských základných škôl, verejnosti bude vlak prístupný od 15.30 do 18.00 hod. bezplatne.

Zdroj: mesto Žilina

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …