sobota - 27. apríla, 2024
, Nadácia ŽSK rozdelila ľuďom v núdzi prvé finančné prostriedky
Ilustračné foto: pixabay.com

Nadácia ŽSK rozdelila ľuďom v núdzi prvé finančné prostriedky

Nadácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pre podporu rodiny rozdelila prvé finančné prostriedky. Takmer 18.000 eur putovalo 38 žiadateľom – rodinám a jednotlivcom v krízovej situácii, spôsobenej náhlou tragickou udalosťou, vážnym ochorením alebo inými závažnými faktormi. 

Nadácia s Centrom pre rodiny zvolila komplexný prístup pomoci. „Zabezpečila potrebné kontakty na špecialistov, odborné sociálne poradenstvo, ale i hmotnú pomoc vo forme potravín, ošatenia a hračiek. Takýmto spôsobom sa pomoc dostala do ďalších 36 rodín,“ doplnila správkyňa Nadácie ŽSK Gabriela Podolanová.

Vznik nadácie schválili poslanci Zastupiteľstva ŽSK v máji tohto roku. Prvé kolo výzvy vyhlásili v októbri. Za necelý mesiac prišlo 87 žiadostí o pomoc, ďalšie chodia aj po uzávierke. Nové kolo finančnej pomoci bude zverejnené na začiatku februára 2019 a záujemcovia nájdu informácie na stránke zilinskazupa.sk. „Sociálny systém na národnej úrovni nefunguje ako by mal a ľudia prepadajú do siete chudoby. My sa im snažíme pomôcť formou Nadácie ŽSK. Pomáha adresne a dávame si záležať na tom, aby to nebolo len odovzdanie peňazí. Aj preto sa s mnohými rodinami plánuje spolupráca pri riešení ťaživej situácie i v budúcom roku,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

 ŽSK organizoval počas prvých dvoch decembrových týždňov aj zbierku hračiek pre deti v núdzi. Zbierali ich v Úrade ŽSK a piatich knižniciach – v Krajskej knižnici v Žiline, Oravskej, Liptovskej, Turčianskej a Kysuckej knižnici. „Ďakujeme za všetky príspevky do zbierky. Ľudia nám priniesli mnoho zachovaných, ale aj úplne nových hračiek. Okrem plyšových hračiek a bábik aj spoločenské hry, knihy či stavebnice. Sú určené pre deti v sociálnych zariadeniach, krízových centrách a sociálne slabších rodinách. Prvé sme už odovzdali a deti mali veľkú radosť,“ uzavrela koordinátorka zbierky Petra Dubeňová.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …