streda - 8. mája, 2024
, DK: Podlahu v telocvični v ZŠ Janka Matúšku opravia
Ilustračné foto: pixabay.com

DK: Podlahu v telocvični v ZŠ Janka Matúšku opravia

Dolnokubínska samospráva získala ešte minulý rok financie na rekonštrukciu cvičebného priestoru v telocvični pri ZŠ Janka Matúšku z dotácie od Ministerstvo školstva  v celkovej sume viac ako 111 400 eur. Povinné spolufinancovanie mesta na tomto projekte je 10% čo predstavuje 12 387 eur.

Zamerané hlavne na podlahu

Radnica predpokladá, že stavebné práce by mali začať v priebehu letných mesiacov. „Rekonštrukcia podlahy prinesie našej Základnej škole Janka Matúšku moderné riešenie, ktoré zlepší a skvalitní podmienky pre žiakov školy i pre všetkých užívateľov telocvične. Týmito prácami sa určite skvalitnia aj podmienky pre organizáciu súťaží a športových podujatí na všetkých úrovniach,“ povedal primátor mesta, Ján Prílepok.

Pôvodnú podlahu po viacerých opravách nahradili pred osemnástimi rokmi palubovkou z mäkkého smrekového dreva, ktorá bola položená na betónový podklad. „Podlaha nutne potrebuje rekonštrukciu, nakoľko je značne znehodnotená a na súčasné využívanie nevhodná. Jej maximálnym využívaním a rozširovaním športových aktivít v našej školy sa povrch a kvalita podlahy telocvične značne znehodnotili a v súčasnosti podlaha nezodpovedá potrebám športovcov,“ vysvetlil zástupca riaditeľky Základnej školy Janka Matúšku Rastislav Eliaš s tým, že od roku 2001 až po súčasnosť došlo k výraznému nárastu športových aktivít školy počas i mimo vyučovania. Na škole bola zriadená prvá športová trieda so zameraním na bedminton a florbal.

K zlepšeniu podmienok prispeje aj oprava osvetlenia

Súčasné osvetlenie telocvične je nevyhovujúce, svietidlá sú umiestnené nad cvičebným priestorom, kde dochádza k nežiadúcemu a nepríjemnému oslepovaniu športovcov. Osvetľovacie telesá vydávajú mierny zvuk, intenzita osvetlenia sa nedá regulovať podľa potreby. Nové rozvody a tridsať LED svietidiel po bokoch telocvične zabezpečia požadovanú kvalitu osvetlenia cvičiacej plochy. Podlaha v telocvični školy už nemá plošnú ani bodovú pružnosť. Nárazy florbalových hokejok sa podpísali na značné opotrebovanie laku a farieb podlahy. Výmenou palubovky v telocvični školy za špeciálny povrch sa pokryjú požiadavky výchovno-vzdelávacieho procesu a športovej prípravy pre triedy so zameraním na florbal a bedminton a verejnosti, ktorá využíva telocvičňu denne do neskorých večerných hodín. „Nárazy a dopady športovcov na odpružený povrch zmenšia riziko zranení a nežiadúcich otrasov na pohybový aparát športujúcich, zlepší sa hygiena priestoru, zníži sa náročnosť údržby,“ doplnil Eliaš.

Ministerstvo školstva rozdelilo na výstavbu, či rekonštrukciu školských telocviční 9 miliónov eur. Z celkového počtu 470 prihlásených projektov zo základných a stredných škôl tak bolo podporených len 101 žiadostí, medzi ktorými bola aj dolnokubínska Základná škola Janka Matúšku.

Zdroj: mesto Dolný Kubín

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …