nedeľa - 5. mája, 2024
, Nadácia ŽSK pre podporu rodiny spustila ďalšie kolo prihlasovania žiadostí o pomoc
Zdroj: ŽSK

Nadácia ŽSK pre podporu rodiny spustila ďalšie kolo prihlasovania žiadostí o pomoc

Nadácia ŽSK pre podporu rodiny spustila ďalšie kolo prihlasovania žiadostí o pomoc. V poradí už štvrtá výzva je pre záujemcov otvorená do utorka 10. marca 2020.. Nadácia pomáha rodinám a ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Od svojho vzniku rozdelila už 43-tisíc eur a okrem finančnej pomoci poskytla aj sociálne, právne a psychologické poradenstvo.

V uplynulom roku požiadalo nadáciu o pomoc takmer sto ľudí. Sumu zhruba 25-tisíc eur nakoniec rozdelila 54 z nich. Žilinský samosprávny kraj prispieva na činnosť nadácie každoročne sumou 20-tisíc eur. ,,Okrem financií z kraja sa v tomto roku sústreďujeme aj na získavanie doplnkových zdrojov financovania, ponúkame priestor na charitatívnu reklamu pre sponzorov, hľadáme darcov a podporovateľov konkrétnych  jednotlivcov a rodín a organizujeme rôzne zbierky. Aktuálne sa uchádzame aj o dve percentá z daní,“ priblížila správkyňa nadácie Gabriela Podolanová. Ako dodala, prvotným zmyslom je pomôcť ľuďom v akútnej núdzi a v krízových situáciách, tým však činnosť nadácie nekončí. ,,Chceme rodinám pomôcť sa postaviť na vlastné nohy a nadobudnúť samostatnosť. Preto úzko spolupracujeme aj s ďalšími organizáciami, či už štátnymi, cirkevnými, ale i s podnikateľmi,povedala Podolanová.

Nadáciu ŽSK zriadila Žilinská župa ešte v roku 2018 s cieľom pomáhať jednotlivcom i celým rodinám, ktoré sa ocitnú v núdzi a v ťažkej životnej situáciu. ,,Nechceme nahrádzať vo svojich povinnostiach štát. Ale tam, kde systém zlyháva, chceme poskytnúť pomoc a ľuďom šancu prekonať ťažké obdobie. Aj preto nadácia funguje ,,ruka v ruke“ s Rodinným centrom pomoci, ktoré zastrešuje odborné poradenstvo a slúži ako pracovisko prevencie patologických javov a  krízy v rodine,“ dodala županka Erika Jurinová. Od svojho vzniku poskytlo centrum poradenstvo 230 ľuďom, ktorí potrebovali hlavne právnu pomoc pri súdnych konaniach v rodinných sporoch, pri riešení zadlženosti, veľa otázok smeruje aj na rôzne sociálne stránky života – na čo má človek v istej životnej situácii nárok, ako si vybaviť invalidný dôchodok, náhradné bývanie, zamestnanie a podobne. Aktuálne sa pripravuje otvorenie ďalších troch rodinných centier pomoci – v Martine, Námestove a Čadci.

Zdroj: ŽSK

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …