pondelok - 6. mája, 2024
, Poprední slovenskí diabetológovia idú príkladom. Zapojte sa aj vy do Diapozitívnej energie na kolesách
Foto: Fcb/Okolo Slovenska

Poprední slovenskí diabetológovia idú príkladom. Zapojte sa aj vy do Diapozitívnej energie na kolesách

Cyklistických pretekov Okolo Slovenska v Žiline sa  zúčastní ešte jeden nový tím – tím DiaPozitívcov. Slovenskí diabetológovia, predstavitelia pacientskych organizácií i samotní diabetici inšpirovaní účasťou profesionálneho tímu zloženého výlučne z  diabetikov (Team Novo Nordisk) si nesúťažne prejdú oficiálnu trať časovky dlhú 7,1 km.  

Cieľ podujatia

Cieľom edukačného podujatia je poukázať na dôležitosť pohybu pri prevencii a liečbe diabetu a  motivovať diabetikov k pravidelnému športovaniu.Od 16. septembra sa konajú medzinárodné cyklistické  preteky Okolo Slovenska, na ktorých sa  po druhý raz zúčastní profesionálny  tím cyklistov zložený výlučne z pretekárov – diabetikov, Team Novo Nordisk.

Pri tejto príležitosti organizátori pretekov pripravili pre verejnosť na 16. septembra sprievodné podujatie, na ktorom nesúťažný tím Diapozitívcov – ľudí, ktorých sa cukrovka priamo alebo nepriamo týka, upozorňuje na rastúci problém diabetu na Slovensku a prezentuje pohyb ako jeden z najúčinnejších spôsobov prevencie vzniku a liečbe ochorenia.

 

, Poprední slovenskí diabetológovia idú príkladom. Zapojte sa aj vy do Diapozitívnej energie na kolesách
Foto: Fcb/Okolo Slovenska

Diabetologická špička

Tím Diapozitívcov posilní  slovenská diabetologická špička.  Účasť potvrdili napr.  MUDr. Jaroslav Fábry – hlavný odborník pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy,  Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. – prezident Slovenskej diabetologickej asociácie, Doc. MUDr. Zbyněk Schroner, PhD. – podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti, MUDr. Ľubomír Barák, CSc. –  hlavný odborník pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy.  Cyklistickej jazdy sa zúčastnia  aj reprezentanti pacientskych organizácií, výživoví poradcovia i samotní diabetici. Špeciálnou jazdkyňou bude diabetička herečka Zuzana Haasová.

Cieľom pretekov je aktivizovať a inšpirovať diabetických pacientov k športovým aktivitám, ktoré spolu so zdravou výživou podstatne dokážu ovplyvniť liečbu diabetes  a  zlepšiť kvalitu života diabetika.  Z tohto dôvodu pozývame všetkých záujemcov z radov širokej verejnosti, a to diabetikov i nediabetikov, aby sa so svojím bicyklom prišli zapojiť do cyklojazdy Diapozitívcov v stredu 16. 9. o 13. 30 hod. a pomohli tak svojou účasťou na tomto podujatí k šíreniu povedomia o potrebe športovania pre diabetikov. Pre účastníkov budú na mieste pripravené aj ďalšie aktivity, napr. meranie glykémie, nutričný poradca, poradňa s diabetológom.

Zdroj: Monika Culinková, Rocca Agency

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …