nedeľa - 5. mája, 2024
, V Dolnom Kubíne sa otvára prvý stupeň ZŠ a materské školy pre deti všetkých rodičov
Foto: Ilustračné/Pixabay.com

V Dolnom Kubíne sa otvára prvý stupeň ZŠ a materské školy pre deti všetkých rodičov

Dolnokubínska samospráva od pondelka 12. apríla na základe rozhodnutia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR otvára všetky materské školy a prvý stupeň základných škôl. Dostupné budú pre deti všetkých rodičov. Spolu s nimi budú aj naďalej v čase od 6.30 do 16.00 hod. otvorené školské kluby detí. Základné umelecké školy budú môcť poskytovať len individuálne vyučovanie.

„Naše školy sa intenzívne pripravovali na otvorenie ďalších ročníkov v siedmich materských, štyroch základných školách na prvom stupni a dvoch základných umeleckých školách. Sme veľmi radi, že sa situácia postupne zlepšuje a my môžeme  začať otvárať naše školy. Určite do uvítajú rodičia, učitelia ale aj deti, ktorým chýbajú už ich spolužiaci,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta.

V meste Dolný Kubín bude prebiehať výuka pre ročníky 1.-4. na všetkých našich základných školách, individuálna výučba na základných umeleckých školách taktiež pre deti 1.-4. ročníka. „Deti sa budú môcť od pondelka 12. apríla vzdelávať v základných umeleckých školách len individuálne a to okrem dychových nástrojov a spevu. Kolektívne vyučovanie ako tanečný alebo výtvarný  odbor sa bude stále realizovať dištančne,“ doplnil Michal Švento, vedúci odboru školstva, kultúry, mládeže a športu na mestskom úrade.

Žiaci prvého stupňa základných škôl sa pred nástupom do škôl nemusia testovať. Prezenčné vyučovanie žiakov 1. stupňa základnej školy je podmienené negatívnym výsledkom na COVID-19 jedného zákonného zástupcu žijúceho v spoločnej domácnosti s dieťaťom a vyplneným a podpísaným čestným vyhlásením. Otestovaním budú musieť prejsť aj zamestnanci škôl. „Od pondelka sa automaticky spúšťa školský semafor, ktorý hovorí, že pokiaľ sa po otvorení objaví v triede alebo škole pozitívny prípad, môže ju uzatvoriť regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa. Školy postupujú podľa manuálu Návrat do škôl z 12. 4. 2021, zverejneného na webovom sídle ministerstva školstva,“ ozrejmil vedúci odboru školstva.

Okrem toho sa v Dolnom Kubíne otvárajú aj školské jedálne, potrebné ale je včasné prihlásenie stravníkov, aby si dokázali včas nakúpiť potraviny. „Prosíme rodičov, aby prihlasovali detí do jedálni už dnes a neodkladali to na pondelok. Skoré prihlásenie je potrebné, aby sa jedálne dokázali pripraviť,“ konštatoval Švento.

Podľa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR budú ďalšie informácie prezentované v pondelok 12. apríla 2021, kedy oznámi, ako budú fungovať školy od 19. apríla 2021.

Zdroj: Mesto Dolný Kubín

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …