streda - 8. mája, 2024
, S príchodom jari začala mesto Dolný Kubín skrášľovať nová kvetinová výsadba
Foto: Mesto Dolný Kubín

S príchodom jari začala mesto Dolný Kubín skrášľovať nová kvetinová výsadba

S príchodom jari začala mesto Dolný Kubín skrášľovať nová kvetinová výsadba. Samospráva chce týmto krokom zatraktívniť a skrášliť trávnaté plochy v rôznych častiach mesta zasadením kvietkov, ktoré budú rásť minimálne počas nasledujúcich piatich rokov. V záhonoch tak už kvitnú desaťtisíce cibuľových kvetov, ktoré samospráva začala sadiť šetrným spôsobom ešte v roku 2019. Minulý rok k nim navyše pridali ďalšie štyri záhony.

„V tejto súvislosti sme sa rozhodli vytvoriť mapu s názvom Rozkvitnutý Kubín s deviatimi kvetinovými záhonmi, ktorá ľahšie pomôže pri každodennej prechádzke Dolnokubínčanom i návštevníkom mesta nájsť každý z viac ako 43-tisíc zasadených kvietkov. Aj takýmto spôsobom chceme ľuďom spríjemniť prechádzku našim mesto zvlášť v tomto období,“ povedal Ján Prílepok, primátor mesta.

Radnica sa rozhodla ešte na jeseň vysadiť ďalšie cibuľoviny aj na nových plochách „Veľký záujem obyvateľov mesta o vysadené cibuľoviny v roku 2019 nás presvedčil, že budeme pokračovať v zámere. V minulom roku sme rozšírili tieto záhony o ďalšie štyri. Tie sa nachádzajú na ulici Matúškova, v Bujnákovom parku, na Hviezdoslavovom námestí pri Gymnáziu P.O. Hviezdoslava, na ulici Radlinského pri pamätníku Janka Matúšku a posledný záhon bol vytvorený a doplnený tiež na ulici Radlinského pri obchodnom dome,“ povedal Miroslav Kosmeľ, vedúci odboru dopravy a miestneho hospodárstva na Mestskom úrade.

V minulom roku takto radnica vysadila ďalších 18-tisíc cibuľovín, ktoré tvoria prevažne tulipány, narcisy, modrice a krokusy. Kvety začali kvitnúť v marci a mesto by mali skrášľovať do konca mája. Aj tieto rastliny vysádzali modernou šetrnou metódou. „Rovako sme ich vysádzali veľmi šetrným spôsobom. Jedná sa vlastne o výsadbu do trávnika. Tento trávnik je podvihnutý mechanický železnými kotúčmi a pod drň čo sa takto vytvorí sa vložia cibuľoviny. Trávnik sa vráti naspäť a až do kvitnutia v jarných mesiacoch stále vyzerá tak ako bežný trávnik. Po odkvitnutí týchto kvietkov v máji sa znova javí ako bežný trávnik, ktorý je možné normálne využívať,“ ozrejmil Kosmeľ.

V meste je dohromady deväť takýchto kvetinových záhonov. „Päť sme vytvorili práve v roku 2019, ktoré sme mohli už vidieť a obdivovať. Práve v týchto mesiacoch už kvitnú ďalšie štyri záhony, ktoré sme v našom meste vytvorili. Samozrejme, budú čoraz krajšie postupujúcimi mesiacmi,“ doplnil vedúci odboru dopravy a miestneho hospodárstva na Mestskom úrade.

Okrem záhonov s cibuľovými kvetmi sa v meste bežne v máji vysádzajú aj letničky, ktoré kvitnú až do jesene. Po nich nasledujú dvojročné rastliny ako sú napríklad sirôtky. Celkové náklady na výsadbu počas dvoch rokov nepresiahli sumu 5 000 eur za rok.

Zdroj: Mesto Dolný Kubín

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …