utorok - 19. marca, 2024
, Sťažnosti, problémy, kritika i pochvala. Náčelník MsP vo Vrútkach zriadil diskusiu s občanmi

Sťažnosti, problémy, kritika i pochvala. Náčelník MsP vo Vrútkach zriadil diskusiu s občanmi

Na verejný poriadok a samotnú bezpečnosť občanov dohliada predĺžená ruka mestského úradu – členovia tímu mestskej polície. Na lepšiu spoluprácu medzi občanmi a políciou uskutočnil nový náčelník mestskej polície vo Vrútkach Michal Migát verejnú diskusiu.

V stredu 24. júna sa konala verejná diskusia vo Vrútkach s náčelníkom MsP Michalom Migátom. Okrem náčelníka prišli zodpovedať zvedavé otázky prítomných aj poslanci Peter Stankoviansky (poslanec MsZ, predseda komisie kultúry) a Jozef Gorcovský (poslanec MsZ, predseda komisie verejného poriadku, cestovného ruchu). Hlavným cieľom samotnej diskusie bola vzájomná komunikácia medzi zástupcom mestskej polície a ľudí s ich sťažnosťami ohľadom verejného poriadku či bezpečnosti v meste. Náčelník polície vidí potrebu byť čo najbližšie k občanom. Podľa jeho slov práve oni najlepšie vedia o prebiehajúcich problémoch, ktoré je potrebné v meste riešiť.

Náčelník mestskej polície bude na základe získaných námetov či kritiky lepšie pripravovať svojich policajtov do ulíc. Od svojich policajtov vyžaduje aby dokázali adekvátne reagovať na určité situácie a vedeli riešiť rýchlo a korektne vyskytnuté problémy. Najčastejšími témami stredajšej diskusie boli psíčkari, cyklisti, kritické parkovanie v meste a nakoniec vandalizmus zo strany rómskych spoluobčanov na ul. Kafendová vo Vrútkach. Vzhľadom na rozrastajúci sa počet psov v meste a s tým spojený problém s exkrementami, chcú v spolupráci s mestom v budúcnosti pre väčšiu kontrolu majiteľov psov zainvestovať do informačného systému, kde bude zhromaždená celková databáza obyvateľov a ich štvornohých miláčikov.

Ďalším problémom v meste sú značky o zákaze vjazdu cyklistov na pešiu zónu vo Vrútkach. Miestni ako aj turisti sa dostávajú vo viacerých prípadoch kvôli tomu do problémov s mestskou políciou. Tento nápad však bol počas diskusie dosť diskutabilný, keďže je tu záujem aj o bezpečnosť chodcov, a práve v tých miestach dosť často dochádzalo k menším nehodám. Ako sám náčelník MsP prezradil, chcú rokovať o zrušení týchto značiek v týchto miestach ako aj pri chodníku pozdĺž rieky Turiec, kde zaznel návrh o nakreslení stredovej čiare, ktorá bude rozdeľovať časť chodcov od cyklistov.

Nechýbala ani problematika ohľadom rómskych neprispôsobivých občanov na Kafendovej ulici. Mnoho občanov žijúcich v danej lokalite musia každý deň čeliť rôznym, často krát nie veľmi ľahkým situáciám. Migát sa rozhodol o spoluprácu s dvoma policajtmi školenými práve na prácu s rómskymi komunitami. „Ide o policajtov referentov špecialistov pre prácu v komunitách z OR PZ Martin, jednou z ich úloh je mať pod dohľadom aj spomínanú ulicu. Veľmi úzko spolupracujeme s nimi takmer každodenne od začiatku minulého týždňa,“ prezradil o rozbehnutom projekte, ktorý ma napomôcť k lepšiemu poriadku v tejto časti.

Michal Migát ako náčelník MsP vo Vrútkach ďalej vyzval svojich občanov, aby nevyvážali nepotrebné veci (nábytok , koberce…) na uvedenú ulicu, čím spôsobujú , že sa tam potom vytvára smetisko, ktoré sa musí na náklady mesta potom likvidovať, v meste Vrútky je na to určený zberný dvor. Lepšiu ochranu občanov mesta chcú zabezpečiť inovovaním a modernizáciou mestského kamerového systému. Momentálne prebieha finančná zbierka s pomocou nej budú môcť zabezpečiť novšie technické zriadenie celého systému.

Prvé stretnutie s občanmi hodnotí Michal Migát pozitívne. „Išlo o prvé stretnutie s občanmi, takže menšiu účasť vidím v tom, že ešte ľudia nie sú zvyknutí chodiť na takéto verejné diskusie . Určite musím toto stretnutie hodnotiť pozitívne , každý podnet , návrh len posúva našu činnosť a veci spojené s ochranou verejného poriadku ďalej a samozrejme našou úlohou je byť čo najbližšie k občanom. Som veľmi rád, že takto spoločnými silami si vieme navzájom odovzdať informácie a pomôcť pri riešení ochrany verejného poriadku v meste Vrútky. Ide o policajtov referentov špecialistov pre prácu v komunitách z OR PZ Martin, jednou z ich úloh je mať pod dohľadom aj spomínanú ulicu. Veľmi úzko spolupracujeme s nimi takmer každodenne od začiatku minulého týždňa,“ dodáva Migát.

Autor: Matej Somr
Foto: autor

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

MHA Martin, Martinčania v štvrťfinále nestačili na Bardejov. Pre MHA Martin je sezóna na konci

Martinčania v štvrťfinále nestačili na Bardejov. Pre MHA Martin je sezóna na konci

V sobotu, 2. marca  sa konal v poradí tretí štvorfinálový zápas 2. SHL medzi MHA …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *