piatok - 26. apríla, 2024
, Medzinárodný festival klobás vyhrali zahraniční partneri

Medzinárodný festival klobás vyhrali zahraniční partneri

V sobotu 14. novembra 2015 sa v rámci Svätomartinských hodov konal v Penzióne Ľadoveň 1. ročník Medzinárodného festivalu klobás. Svoje recepty na výrobu klobás tu predstavilo vyše 30 družstiev.

Súťaže o najchutnejšiu klobásu sa zúčastnili nadšenci z rôznych martinských firiem, inštitúcií či tímy z okolitých obcí. Nechýbali ani zástupcovia delegácií z partnerských miest, s ktorými mesto Martin roky spolupracuje. Svoje tajné, z domu prinesené ingrediencie, primiešala do klobásovej zmesy partia z maďarskej Békéscsaby, českého Jičína, srbského Báčskeho Petrovca a holandského Hoogeveenu.

Na mieste pripravené výrobky hodnotila sedemčlenná porota. Do hlasovania v kategórii “Hlas ľudu” sa mohli zapojiť aj návštevníci, ktorí odovzdali svojim favoritom hlasy. Porota okrem testovania chuti hodnotila aj vzhľad, vôňu a samotný výrobný proces klobás. Neprekvapí, že na prvom mieste sa umiestnil tím z partnerského Maďarska, ktoré je preslávené výrobou klobás. Spolu s nimi na najvyššom stupni ocenila porota aj kolegov z Báčskeho Petrovca. Český Jičín obsadil krásne tretie miesto.

Okrem zážitku z výroby a koštovania klobás si návštevníci mohli pochutnať aj na iných zabíjačkových špecialitách, kapustnici, ale i na medovine, medovníčkoch či Turčianskych trdelníkoch. Súčasťou podujatia bol aj bohatý kultúrny program. Prvým ročníkom festivalu sprevádzala slovenská hudobná skupina Lojzo či harmonikári Majerčíkovci. Atmosféru okorenil aj fujarista a majster v plieskaní pastierskym bičom Martin Brxa.

Tradičnú zabíjačku prezentoval Ľubomír Kubla z Kysúc. Pre deti bolo pripravené maľovanie na tvár, škola tanca a animačný program z Deep Dance Centra v Martine. Prekvapením pre deti a dospelých bol elektrický ródeo býk. Na záver podujatia vystúpila ľudová hudba Javorové husle.

Autor: Michaela Černeková
Foto: Mesto Martin

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *