štvrtok - 9. mája, 2024
, Žilinský kraj chce komplexnú, kvalitnú a dostupnú zdravotnícku starostlivosť zameranú na pacienta
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinský kraj chce komplexnú, kvalitnú a dostupnú zdravotnícku starostlivosť zameranú na pacienta

V pondelok (25.10.2021) na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva boli predstavené východiská Krajskej zdravotníckej koncepcie ŽSK, ktorá má byť kľúčom pri tvorbe reformy. Je spracovávaná na základe reálnych dát a analýz. ŽSK chce komplexnú, kvalitnú a dostupnú zdravotnícku starostlivosť zameranú na každého pacienta.

Župní poslanci sa na zasadnutí k navrhovanej optimalizácii siete nemocníc uzniesli na nutnosti zachovať ústavnú zdravotnú starostlivosť na území Žilinského samosprávneho kraja minimálne v tom rozsahu a štruktúre, ako je doteraz. Druhým bodom uznesenia je žiadosť adresovaná poslancom Žilinského samosprávneho kraja, ktorí sú súčasne aj poslancami NR SR, aby apelovali v NR SR pri prerokovávaní zákona o štátnom rozpočte o dofinancovaní zdravotníctva na úrovni 4 % z vymeriavacieho základu.Poslanci tak chcú poukázať na neudržateľný stav počtu zdravotníckych pracovníkov.Spoločnosť už roky trpí ich odchodmi za lepšími podmienkami v okolitých krajinách. Uznesenie bude v krátkom čase doručené ministrovi zdravotníctva ako aj NR SR.

Všetci sa zhodneme v tom, že reformu zdravotníctva potrebujeme, aby sme ho posúvali kvalitatívne dopredu. Pripravujeme vlastnú koncepciu rozvoja zdravotnej starostlivosti v Žilinskom kraji, v ktorej prinášame skutočné zohľadnenie potrieb regiónu, jeho špecifických geografických podmienok, infraštruktúry i štandardov zdravotníckych zariadení. Už od roku 2018 realizujeme dokonca program na stabilizáciu zdravotníckeho personálu. Ministerstvo zdravotníctva nám v tom musí byť partnerom. Chcem ubezpečiť obyvateľov celého nášho kraja, že urobím všetko pre skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, a že nebude zrušená žiadna z našich nemocníc,“skonštatovala na záver zasadania županka Erika Jurinová.

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …